Fukt

Allt som rör fukt

Fuktskada

Skador på hus och byggnader som kan härledas till fuktproblematik är vanligt förekommande och drabbar i någon form majoriteten av husägare i Sverige. Vi lever i ett klimat som kännetecknas av stora temperaturskillnader och kraftiga variationer i luftfuktigheten, vilket ställer stora krav på våra byggnader.

Hur uppstår en fuktskada?

Fuktskador uppstår när en yta eller ett utrymme utsätts för en alltför hög luftfuktighet, ofta i samband med dålig eller obefintlig ventilation. Ett rör som sprungit läck kan också orsaka fuktskador men då är både skadan och orsaken av mer akut natur och även enklare att upptäcka. Skador som orsakas av fukt inkluderar:

Mögelangrepp

Röta på vind

Med ”mögel” menas oftast svartmögel, egentligen ett samlingsnamn för en rad olika mögelsvampar som växer naturligt i skog och mark. Inomhus kan svartmögel börja växa i fuktiga utrymmen och avger då ämnen som kan vara skadliga, i olika grad, för människor. Allt ifrån rinnande näsa och kliande ögon till cancerrelaterade sjukdomar kan orsakas av mögelgifter – och en nyligen presenterad studie fastslog att även sömnsvårigheter och luftrörsbesvär kan ha med mögelangrepp att göra.

Röta - i synnerhet på träbalkar och liknande

Röta orsakas precis som mögel av en svamp, i detta fall en svamp som lever i hög luftfuktighet och av cellulosan i trä. Rötskador kan ha oerhört destruktiv inverkan på byggnader och ofta behövs omfattande renoveringar för att komma till rätta med problemet.

Fläckar - på väggar och andra ytor som utsatts för fukt

Fuktfläckar på väggar, tak och golv kan se oerhört fula ut och kan växa snabbt om inte fuktproblemet ses över. Ju tidigare man sanerar skadan, desto mindre risk för att mögel hinner etablera sig.

Hur upptäcker man en fuktskada?

Som regel gäller att ju mer omfattande skadan är, desto dyrare och mer omfattande blir reparationen av den. Det är därför av yttersta vikt att en fuktskada åtgärdas så snart som möjligt efter upptäckt. Men hur upptäcker man då att man har en fuktskada på sitt hus? Det finns flera möjligheter att ta till. Enklast är att mäta luftfuktigheten i ett utrymme, för att se om den håller en konstant nivå på över 70 % RF – vilket är det gränsvärde som luftfuktigheten bör hålla sig under om fuktproblem ska hållas borta. Man kan även försöka lukta sig till om en fuktskada har uppstått, även om det kan vara svårt att upptäcka förändringar i lukten i sitt eget hus; och det är oftast när det kommit så långt att ett mögelangrepp uppstått som en sådan lukt noteras. 

Välkommen

Välkommen till fukt.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vem länkar hit?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)