Fukt

Allt som rör fukt

Fukt i torpargrund

Fukt i torpargrund ett vanligt problem

Att fukt uppstår i en torpargrund är vanligt förekommande, särskilt i vårt svenska klimat med stora skillnader i både temperatur och luftfuktighet. Dessa variationer är tydliga både på lång sikt, som mellan sommar och vinter, och på kort sikt, som mellan dag och natt.

En torpargrund är en typ av krypgrund som med hjälp av sin murstock värmer upp utrymmet under golvbjälklaget. Härigenom skyddades torpargrunden ursprungligen från fuktproblem. Värme från spisar och kakelugnar spreds genom det inte så isolerade golvbjälklaget, och eftersom grundmuren ofta helt saknade ventiler minimerades tillströmningen av fuktig luft utifrån. Så länge torpargrunden hölls uppvärmd hölls alltså luftfuktigheten på en låg nivå, och eventuella fuktproblem hölls därmed i schack. Det var när många av dessa hus renoverades, och framförallt då bytte uppvärmningssystem från vedeldning till exempelvis fjärrvärme, som problem med fukt blev allt vanligare. Torpargrunden blev utkyld när uppvärmningen försvann och blev istället en krypgrund med murstock.

Torpargrund

Med krypgrund avses ett utrymme mellan marken som huset står på och husets nedre golvyta. En krypgrund är vanligtvis byggd på plintar eller murar, som kan dela av grunden i ett eller flera utrymmen. Krypgrundar som är byggda med hjälp av organiska material, som trä, möjliggör i större utsträckning för mögel att få något att växa på, eftersom mögel inte angriper oorganiska material. Men oavsett typ av byggnadsmaterial är krypgrundar ofta utsatta för fukt.

Vad för slags avfuktare passar krypgrund och källare?

Fukt i krypgrund är oerhört vanligt – faktum är att det drabbar varannan husägare! Installation av en krypgrundsavfuktare kan, när rätt teknik tillämpas, vara är ett säkert sätt att undvika problem med fukt i krypgrunden eller källaren.

Den vanligaste metoden är riskabel

Den vanligaste metoden som finns på marknaden går ut på att helt kontrollera luftgenomströmningen i krypgrunden. För att kunna göra detta är viktigt att fuktsäkra krypgrunden före installationen av krypgrundsavfuktaren. Dräneringen måste kontrolleras så att regnvatten leds bort från krypgrunden istället för emot den. Tanken är att ju tätare krypgrunden är desto mindre kommer avfuktaren behöva vara igång, och desto mindre energi kommer därmed gå åt. Organiskt material, som exempelvis trä, bör städas bort och marken täckas med plast så att markfukt inte kan tränga upp i krypgrunden. Otätheter i krypgrunden kontrolleras och tätas; friskluftsventiler stängs.

Nackdelen med denna teknik är att du är fullt beroende av att det inte förkommer några som helst driftsstopp hos avfuktaren, eftersom all naturlig ventilation har tagits bort.

TrygghetsVakten Krypgrund - patenterad lågriskmetod

TrygghetsVakten Krypgrund är en helhetslösning som, precis som andra krypgrundsavfuktare, installeras i krypgrunden för att få ner luftfuktigheten och förebygga fuktproblem, genom att skapa en balans mellan inomhus- och utomhusklimat. Detta uppnås i första hand genom att öka temperaturen i krypgrunden när det är varmare ute. Denna metod kan även kombineras med en fläkt som, vid behov, ventilerar ut överskottsfukt. Det som skiljer Trygghetsvakten från anda avfuktare är att man alltså INTE täpper till befintlig ventliation och man ökar således inte heller risken för fuktproblem. 

Underhållsfritt

Trygghetsvakten krypgrund

TrygghetsVakten Krypgrund är ett skräddarsytt avfuktningssystem för krypgrunder och torpargrunder, avsedd att fungera underhållsfritt i 50 år.

  • Enkel installation
    Installationen är enkel men kan vara lite knölig. De flesta husägare installerar låter en professionell utföra installationen för att säkra systemts funktion.
  • Låg energiförbrukning
    Dessutom är energiförbrukningen för Trygghetsvakten låg – mindre än 25 % jämfört med andra krypgrundsavfuktare.  Husets totala energiförbrukning sjunker ofta efter installation av TrygghetsVakten Krypgrund, vilket beror på att krypgrunden då kyls ut mindre under vinterhalvåret, samt att en torr isolering i bjälklaget fungerar mer effektivt än när den är lite fuktig.
  • Varmare golv inomhus
    Även golven inomhus kan upplevas som varmare i och med installation av Trygghetsvakten Krypgrund. 

Välkommen

Välkommen till fukt.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vem länkar hit?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)