Fukt

Allt som rör fukt

Fuktighet

Vad är egentligen luftfuktighet?

Luftfuktighet är benämningen på den mängd eller andel vattenånga som finns i luften. Man skiljer här på absolut luftfuktighet, vilken anger den faktiska mängden vattenånga i luften, och relativ luftfuktighet, som anger andelen vattenånga i förhållande till den maximalt möjliga mängden vattenånga vid en given temperatur (mättnadsånghalten). Varm luft innehåller ofta mycket mer vatten än kall luft – den har alltså en högre absolut luftfuktighet. Om varm luft kyls ner stiger den relativa luftfuktigheten samtidigt som den absoluta luftfuktigheten är oförändrad.

Alla mätningar av luftfuktighet utgår ifrån att en övre gräns för luftfuktighet finns, vilken varierar beroende på temperatur och tryck. Tillsätts mer vattenånga, alltså fukt, än vad den här gränsen tillåter uppstår till slut kondens. Kondens är således små, små vattendroppar som förekommer där den övre gränsen för luftfuktigheten har passerats och där vattenångan har övergått till flytande form, till vattendroppar. Detta tillstånd kan också kallas för att luften är mättad. Här är den relativa luftfuktigheten 100 %.

Lagom luftfuktighet och god ventilation - bra för inomhusmiljön

En lagom nivå på luftfuktigheten, för både människa och material, är 50 % RF. Redan vid 60 % RF börjar stål att korrodera, och vid 70 % RF ökar risken för mögel avsevärt. Har man därför problem med hög luftfuktighet kan det vara värt att mäta den kontinuerligt eller regelbundet för att undvika ett mögelangrepp - fukt är utan tvekan den största orsaken till mögelskador.

God ventilation inomhus är också viktigt för att undvika problem med fukt och mögel. Här är en rad faktorer som påverkar inomhusmiljön och förebygger problem med fukt:

  • Mät luftfuktigheten – gärna under en längre tidsperiod. Här är Fuktkollen ett smart sätt att kontrollera hur fuktigt ett utrymme är
  • Kontrollera ventiler och fläktar – de ska inte vara igensatta samt hela och rena från damm och smuts
  • Kontrollera isoleringen kring fönstren. Endast i kök och badrum ska fönster vara tätisolerade runt om
  • Undvik att ha innerdörrar stängda, lämna gärna på glänt
  • Möblera luftigt, gärna med öppen planlösning
  • Inred med växter. Vissa lättskötta krukväxter, som ampellilja, fredskalla och prickblad, hjälper till att rena inomhusluften

Välkommen

Välkommen till fukt.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vem länkar hit?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)